Cum deschidem o incuietoare inghetata?

Multi posesori de automobile se gasesc uneori in fata unei situatii prin care n-am vrea sa trecem niciodata: "nu se mai deschide - a inghetat".
Evident ca un sistem de inchidere centralizata cu telecomanda (si mai ales existenta unui garaj - incalzit chiar) pot sa diminueze astfel de riscuri, insa e bine sa stim unele mici idei in caz ca patim asa ceva.

Dopurile de gheata din incuietori pot sa aiba o multitudine de cauze:
- topirea zapezii si infiltrarea apei (care ulterior ingheata)
- picaturi de condens formate dupa un drum scurt, in care masina s-a incalzit putin (si inghetarea picaturilor respective dupa stationare in frig)


- Problema:
E dimineata, trebuie sa plecati la drum si incuietoarea usii e blocata!
Cea mai simpla solutie e de obicei cea mai buna...

Verificati toate usile - daca vreuna nu e inghetata, intrati in masina pe acea usa si dati caldura la maxim - gheata din incuietori ar trebui sa se topeasca in cateva minute.

Ce ne facem totusi daca toate incuietorile sunt inghetate? sau daca busonul rezervorului are incuietoarea inghetata?
Important - desi e o situatie neplacuta, rabdarea e esentiala, iar principiul "graba strica treaba" se aplica in totalitate.

- Cum putem sa deschidem o incuietoare inghetata?

Nu fortati incuietoarea niciodata!
(sfat pentru ne-fumatori - sa ai o bricheta la tine iarna nu e deloc o idee rea)

Incalziti varful cheii cu o bricheta (e mult mai greu cu un chibrit) timp de 5 secunde, dupa care introduceti-o in incuietoare, apasati usor (insa nu fortati) timp de 5 secunde. Repetati procedura, incuietoare se va deschide in foarte scurt timp. (cheia fiind calda va topi micile dopuri de gheata)

Exista unele spray-uri pe baza de glicerina care ar fi menite sa dezgheate incuietorile (cu denumiri de gen anti-freeze / anti-inghet, etc...). Problema e ca produsele petroliere folosite la aceste spray-uri sunt ne-volatile si deci dezghetarea poate dura o vreme... Combinate cu metoda cheii incalzite, vor ajuta foarte mult.

- Cum putem sa prevenim inghetarea incuietorilor?
Aceste spray-uri (pe baza de glicerina) trebuie folosite PREVENTIV, in ideea de a nu lasa gheata sa se formeze in incuietori.
O alta metoda buna de preventie este aceea de a trata toate incuietorile toamna cu WD-40 sau alt spray lubrefiant (insa e bine sa se aplice acest tratament inainte sa se faca frig afara).



Mai multe informatii despre WD 40 gasiti aici.

surse imagini (c):
atlanta-locksmith-ga.com,
wikipedia.org,
f150online.com

6 comentarii:

'mnealui spunea...

Ar mai fi o solutie valabila in special pentru incuietorile de rezervor. E valabila insa doar pentru barbati. Si o spun din experienta. Banuiti?

Anonim spunea...

Ideea cu cheia incalzita e foarte utila. Inca o idee, valabila doar daca locuiti la curte: un uscator de par functioneaza perfect!

KiLLeR spunea...

@'mnealui - e buna metoda, insa nu e prea placut sa o aplici la -15*C, nu? :P ... si cred ca nu e prea "estetica" daca ingheata din nou :)

@Ferruccio - corect, cu un prelungitor suficient de lung si un uscator faci minuni :) daca insa nu ai acces la asa ceva, trebe sa te descurci repede (ziceam ca e bine sa ai o bricheta la tine si daca nu esti fumator, eu unul as prefera sa car dupa mine o bricheta in locul unui spray degivrant, insa deh - ma ajuta pentru ca imi aprind tigarile cu ea :P )

Multumim pentru vizita si comentarii!

tarkanlabarr spunea...

TITanium A.T. | TITanium Arts
TITanium has become popular among collectors and titanium strength is a unique titanium sponge product that titanium dioxide sunscreen is currently titanium exhaust tubing undergoing some re-imposition. TITanium is one of leatherman charge titanium the newest designs

Unknown spunea...

c588e3hfdfz222 adult sex toys,vibrators,dog dildo,double ended dildo,horse dildo,dog dildo,realistic dildo,adult sex toys,sex toys j894s2unnio287

nethath spunea...

b468j7sohdp086 replica CHANEL,fake bags,fake designer bags,fake designer bags,fake designer bags,randomhandbags,replica CHANEL,replica CHANEL,replica HERMES y947z5twasz320

Trimiteți un comentariu

Comentariile malitioase, ofensive sau cu limbaj inadecvat vor fi sterse. Va multumim.