Cum deschidem o incuietoare inghetata?

Multi posesori de automobile se gasesc uneori in fata unei situatii prin care n-am vrea sa trecem niciodata: "nu se mai deschide - a inghetat".
Evident ca un sistem de inchidere centralizata cu telecomanda (si mai ales existenta unui garaj - incalzit chiar) pot sa diminueze astfel de riscuri, insa e bine sa stim unele mici idei in caz ca patim asa ceva.

Dopurile de gheata din incuietori pot sa aiba o multitudine de cauze:
- topirea zapezii si infiltrarea apei (care ulterior ingheata)
- picaturi de condens formate dupa un drum scurt, in care masina s-a incalzit putin (si inghetarea picaturilor respective dupa stationare in frig)


- Problema:
E dimineata, trebuie sa plecati la drum si incuietoarea usii e blocata!
Cea mai simpla solutie e de obicei cea mai buna...

Verificati toate usile - daca vreuna nu e inghetata, intrati in masina pe acea usa si dati caldura la maxim - gheata din incuietori ar trebui sa se topeasca in cateva minute.

Ce ne facem totusi daca toate incuietorile sunt inghetate? sau daca busonul rezervorului are incuietoarea inghetata?
Important - desi e o situatie neplacuta, rabdarea e esentiala, iar principiul "graba strica treaba" se aplica in totalitate.

- Cum putem sa deschidem o incuietoare inghetata?

Nu fortati incuietoarea niciodata!
(sfat pentru ne-fumatori - sa ai o bricheta la tine iarna nu e deloc o idee rea)

Incalziti varful cheii cu o bricheta (e mult mai greu cu un chibrit) timp de 5 secunde, dupa care introduceti-o in incuietoare, apasati usor (insa nu fortati) timp de 5 secunde. Repetati procedura, incuietoare se va deschide in foarte scurt timp. (cheia fiind calda va topi micile dopuri de gheata)

Exista unele spray-uri pe baza de glicerina care ar fi menite sa dezgheate incuietorile (cu denumiri de gen anti-freeze / anti-inghet, etc...). Problema e ca produsele petroliere folosite la aceste spray-uri sunt ne-volatile si deci dezghetarea poate dura o vreme... Combinate cu metoda cheii incalzite, vor ajuta foarte mult.

- Cum putem sa prevenim inghetarea incuietorilor?
Aceste spray-uri (pe baza de glicerina) trebuie folosite PREVENTIV, in ideea de a nu lasa gheata sa se formeze in incuietori.
O alta metoda buna de preventie este aceea de a trata toate incuietorile toamna cu WD-40 sau alt spray lubrefiant (insa e bine sa se aplice acest tratament inainte sa se faca frig afara).Mai multe informatii despre WD 40 gasiti aici.

surse imagini (c):
atlanta-locksmith-ga.com,
wikipedia.org,
f150online.com

3 comentarii:

'mnealui spunea...

Ar mai fi o solutie valabila in special pentru incuietorile de rezervor. E valabila insa doar pentru barbati. Si o spun din experienta. Banuiti?

Anonim spunea...

Ideea cu cheia incalzita e foarte utila. Inca o idee, valabila doar daca locuiti la curte: un uscator de par functioneaza perfect!

KiLLeR spunea...

@'mnealui - e buna metoda, insa nu e prea placut sa o aplici la -15*C, nu? :P ... si cred ca nu e prea "estetica" daca ingheata din nou :)

@Ferruccio - corect, cu un prelungitor suficient de lung si un uscator faci minuni :) daca insa nu ai acces la asa ceva, trebe sa te descurci repede (ziceam ca e bine sa ai o bricheta la tine si daca nu esti fumator, eu unul as prefera sa car dupa mine o bricheta in locul unui spray degivrant, insa deh - ma ajuta pentru ca imi aprind tigarile cu ea :P )

Multumim pentru vizita si comentarii!

Trimiteți un comentariu

Comentariile malitioase, ofensive sau cu limbaj inadecvat vor fi sterse. Va multumim.