Spyker, proprietari Saab?

Se pare ca negocierile de preluare a Saab de catre Spyker se apropie de final.
Mai trebuie sa le dea Banca Europeana niste bani ca sa poata incheia tranzactia. Si se pare ca guvernul suedez o sa gireze pt imprumut.

Si totusi, cine va fi acest misterios nou tatic al lui Saab?

Un oarecare domn Muller, fondator si CEO al Spyker, implicat anterior in afaceri cu articole sportive sau salvari oceanice a revitalizat brand-ul Spyker in 2000 Avocat si colectionar pasionat de masini domnul Muller s-a auto-numit CEO si Designer Sef. Totusi, Spyker are o mostenire in spate, una deloc de trecut cu vederea.

Fratii Jacobus and Hendrik-Jan Spijker au construit prima lor masina motorizata in 1898, folosind un motor Benz cu 1 cilindru. Compania si-a schimbat titulatura in Spyker in 1903. Dupa ce in primul razboi mondial productia s-a reorientat pe avioane de lupta si motoare, compania s-a dizolvat in 1925.

In 1903 cei de la Spyker au creat ceea ce domnul Muller numeste "Bugatti-ul Veyron ale acelor vremuri". Se pare ca acea masina, cu 60 cai putere si o incredibila viteza maxima de 60 mile/ora, a fost prima masina cu 6 cilindri si tractiune 4x4 permanenta.
Da, exact! In 1903, cand romanii inca se gandeau la "rascoala de la Bobalna" si cand Ford inca nu incepuse faimosul proiect "Model T".

Iata si un filmulet foarte interesant cu ceva creatii ale celor de la Spyker:


sursa informatii (c): NYTimes.com

5 comentarii:

Unknown spunea...

Modelele din filmulet sunt superbe insa eu nu am auzit de Spyker pana acum. Din ce vad, fac doar masini de mare viteze? sau astea sunt doar cele mai importante modele ale lor?

Chestiile astea cu cumparatul de companii de catre unii sau altii sunt doar inginerii de a scoate firmele din faliment sau de a profita de slabiciunea lor...

Razvan,
Intercarro Brasov

franceza pentru incepatori spunea...

wow, deci de multe dintre modelele astea nici nu stiam si sunt chiar superbe!

curs ssm spunea...

Intr-un fel e bine ca salveaza niste bijuterii, care altfel ar fi ajuns la capitolul istorie...

cluburi copii bucuresti spunea...

Ar fi o preluare de zile mari, vizionari cei de la Spyker! :)

jade spunea...

Avocat si colectionar pasionat de masini domnul Muller s-a auto-numit CEO si Designer Sef. Totusi, Spyker are o mostenire in spate, una deloc de trecut cu vederea. tractari bucuresti

Trimiteți un comentariu

Comentariile malitioase, ofensive sau cu limbaj inadecvat vor fi sterse. Va multumim.